Velg en side

Det er her og nå som gjelder

Vi lever i et samfunn som er mer hektisk enn noen sinne, og utsettes for tusenvis av visuelle inntrykk og lyder hver eneste dag. Som et resultat har stillhet aldri vært så viktig og verdsatt som nå.

Ti på Topp Norge

Å sitte stille å lytte til naturen. Det er nytelse! Foto: Marius Wallin

Å vandre i naturen, langt unna støy og stressende omgivelser, er blitt et verdifullt gode vi gjerne unner oss selv. Det gir en etterlengtet pause fra hverdagens mas, og hjelper oss med å falle til ro i oss selv.

Kanskje har du selv opplevd hvordan hodet tømmes for tanker når du går i stillhet gjennom tett skog og hører kvistene som brekker under skoene. Samtidig som bekken sildrer og ekorn spretter opp i trærne rundt deg, blir pusten roligere og skuldrene senkes. Det finnes sannsynligvis ikke en sunnere og bedre måte å gi seg selv en ordentlig «timeout» på!

I tillegg viser forskning at stillhet er viktig for hjernen. Det skal dempe stress, bidra til utvikling av nye hjerneceller og aktiverer enkelte hjerneområder.

Ikke minst bidrar naturen til økt tilstedeværelse. Bekymringer og slitsomme tanker går gradvis i oppløsning når fuglekvitter, fossefall og vakker utsikt erobrer sansene og stjeler oppmerksomheten.

Hva med å utfordre deg selv til å gå en tur helt alene neste gang?

 

«Jeg går og går, helt til jeg legger merke til at fuglene synger. Da vet jeg at jeg er i vater, og kan snu og gå hjem igjen.» Kvinne (28), Buskerud

Så enkelt er det å delta!

1. Last ned appen fra Google Play eller AppStore.

2. Registrer deg og betal deltageravgiften til din lokale konkurranse.

3. Velg ditt neste turmål, og finn frem ved hjelp av kart og beskrivelse, og eventuelt GPS-koordinater.

4. Når du er i nærheten av turmålet, kan du «sjekke inn» i appen. Slik blir turen din registrert. Alternativt kan du registrere turen på våre nettsider med koden du finner i postkassen i nærheten av turmålet. Ekstra: Del bilder av deg selv og eventuelt reisefølge i sosiale medier!