Velg en side
Det beste jeg vet
Fjellufta er balsam for sjela. Faren er stor for å bli avhengig.
Ti på Topp Norge

GJENGANGER: Jonsheimen er et yndet turmål og en populær gjenganger i Ti på Topp. Foto: Tina Eilertsen.

Det beste jeg vet er en augustdag i fjellet. Kaffe på termosen, blingser i matpakken og en turglad hund ved min side. Hun er ikke tungbedd, Tara. Kan man ha det bedre? Vi vandrer veldig gjerne i Jonsheimen, ett av de flotteste fjellområdene jeg vet om i mitt nærmiljø. Et turmål som byr på det meste, enten man starter i Austerfjorden i Kvæfjord eller i Kongsvikdalen i Tjeldsund. Høydemeter drøyt 600, lengde rundt 11 kilometer på det meste. Helt perfekt for å hente inn ny energi. Hvis augustsola er med oss, er dagen fullkommen.

Reinsdyr, fuglesang og blåbær
Mulighetene er store for å møte flokker med reinsdyr, og vi får med oss fuglesang fra de små som snart gjør seg klar for å fly sørover for vinteren. Underveis til Jonsheimtinden kommer du ikke utenom skog og kratt, ei heller noen bratte skråninger. Men hva gjør man ikke for DEN utsikten. Over tregrensa åpenbarer det seg et fantastisk skue i alle himmelretninger. Jonsheimvatnan ligger omkranset av et majestetisk terreng og lokker med idylliske rasteplasser. Er du heldig, og om du gidder, får du med deg et par liter blåbær i sekken. Fjellufta er balsam for sjela. Fjellet er min egen psykolog.

Hekta
Jeg har alltid hatt dilla på fjellturer, både på barmark og i skiløypa. De fleste fjelltoppene i nærområdet ble besøkt allerede i min grønne ungdom. Trodde jeg. Men da jeg begynte å bli sulten på nye turmål, oppdaget jeg at mange uoppdagede mål ventet. Ikke noe galt med Hinnstein og Heia, som ligger utenfor stuedøra mi. Men jøss, så mange spennende utflukter å velge mellom. Ivrige Ti på Topp-deltakere ble pådriverne. På det meste vandret vi 10-15 kolleger sammen, noen ganger også ektefeller, barn og firbeinte. Etter hvert ble det helt nødvendig å gjennomføre sesongens turmål. Alle tjue. Er man hekta, så er man hekta.

«Jonsheimen er et yndet turmål og en populær gjenganger i Ti på Topp, er man hekta så er man hekta» Tina, Ti på Topp Harstad

Så enkelt er det å delta!

1. Last ned appen fra Google Play eller AppStore.

2. Registrer deg og betal deltageravgiften til din lokale konkurranse.

3. Velg ditt neste turmål, og finn frem ved hjelp av kart og beskrivelse, og eventuelt GPS-koordinater.

4. Når du er i nærheten av turmålet, kan du «sjekke inn» i appen. Slik blir turen din registrert. Alternativt kan du registrere turen på våre nettsider med koden du finner i postkassen i nærheten av turmålet. Ekstra: Del bilder av deg selv og eventuelt reisefølge i sosiale medier!